top of page

Dammenberg - rakkaudesta suklaaseen

Surprisingly there is also a chocolate factory in Sääksjärvi, where they make chocolate that fits nearly all diets.

Höytämö on siitä ihana paikka asua, että kävelyetäisyyden päässä voi kokea monia elämyksiä. Tämän sivuston yhtenä tarkoituksena onkin kannustaa höytämöläisiä käyttämään tätä mahdollisuutta hyväksi.

Vierailin kuluneella viikolla Dammenbergin tehtaalla aivan palokunnan naapurissa. Minut vastaanotti toimitusjohtaja Marko Iso-Kungas, jonka asiantuntijuus suklaanteossa on ällistyttävä. Ymmärrettävästi tätä asiantuntijuutta on tarvittu vallitsevan suklaavalikoiman aikaansaamiseksi.
 

paakuv_suk.jpg

Ajatuksia suklaatiskiltä.

Tavoitteena on ollut Iso-Kungaksen johtajuuden aikana tehdä tuotteita, joita kukaan muu ei tee. Tämä tarkoittaa erittäin korkealaatuisia suklaaherkkuja, ilman pähkinää, gluteenia, kananmunia sekä laajaa valikoimaa myös maidottomia, soijattomia sekä sokerittomia vaihtoehtoja. Edellämainittujen raaka-aineiden pois jättäminen vastaa erikoisvaatimuksiin, joihin kasvavassa määrin löytyy kysyntää. Erikoistuminen on vaatinut pitkäjänteistä tuotekehittelyä ja suklaan laatu onkin Iso-Kunkaan mielestä Dammenbergin suurin valtti. Laadun peruspilarina on se, että tuotteissa käytetään vain aitoja luonnontuotteita ilman lisäaineita. Tuotteella pitää myös olla hyvä suutuntuma, rasvaa ei saa jäädä kitalakeen ja suklaa ei saa maistua keinotekoiselle. Näillä kriteereillä Dammenberg on Euroopan aivan ylintä kärkeä suklaanvalmistuksessa.

Tämä erikoistuminen onkin aika tärkeä juttu, sillä mietin paluumatkalla kotiin, kuinka hyvä lahja Dammenbergin sulkaa on. Se todennäköisesti kelpaa kenelle tahansa, koska allergiat eivät ole tuotteen nauttimisen esteenä. (Minullakin on suvussa moniallergikkoja.)

Tehtaan yhteydessä toimii pieni suklaapuoti. En ole itse intohimoinen suklaansyöjä, mutta valikoima on minunlaiselle maallikollekin ällistyttävä. Jokaisen tuotteen testaaminen veisi viikkoja, koska rajansa silläkin, kuinka paljon suklaata voi päivässä syödä. Toisaalta näin ison valikoiman edessä suklaaseen ei varmasti kyllästy, sillä makuja on niin paljon. Iso-Kungas tarjoaa minulle terva-salmiakki tummaasuklaata. Olen ensin hieman epäileväinen, mutta suklaa on erinomaista. Niin uskomatonta kuin se onkin, tämä yhdistelmä toimii. Nam!

Ai niin. Mistä nimi Dammenberg tulee? Iso-Kungaksen suku tulee Keski-Euroopasta ja kauan sitten Frau Dammenberg oli keittiöemäntänä eräällä isolla tilalla. Hän oli erikoistunut jälkiruokiin ja erityisesti suklaaseen. Frau Dammenbergin kunniaksi nimi on otettu nyttemmin yrityksen nimeksi.
 

testipaakuva.jpg

Makutestissä mukana olevat suklaat.

Makutesti:

Kuten Sääksjärven Kebab-Pitserian tuotteet, myös Dammenbergin aikaansaanokset joutuvat makutuomariston testiin. Päätuomarina toimii ystäväni Kerttu Tampereen Takahuhdista. Testattavana oli neljä suklaamakua ja Kerttu maisteli niitä näkemättä tuoteselostusta, jolloin arvio on tapahtunut täysin suutuntumalla.

Aino maitosuklaa:

Ensivaikutelmana perussuklaa. Ei löydy mitään yllätysmakuja, kaakaomainen. Ei liian makea kuten Marabou, ei yhtä tahmea kuin Fazerin sininen. Aika liukas suutuntuma. Ei missään tapauksessa rasvanen. Menee kyllä ihan kärkeen perussuklaiden kategoriassa.

Secret Passion maidoton toffeesuklaa

Levyn rakenne kova, mutta maultaan pehmeä. Karamellimäinen tai keksimäinen. Tulee aivan hitusen Ahaa -patukat mieleen, vaikka onkin ihan omanlainen. Tämä sopii erinomaisesti popsittavaksi samalla kun lukee kirjaa. Tästä voisi vaikka tehdä pieniä paloja ja napostella riippukeinussa lukiessa. Sopii myös kahvin kanssa erinomaisesti, koska kahvin kitkerähkö maku tukee tämän makeutta.

Toffee tryffeli

Raikas, taittuu minttuun ja sulaa suussa ihanasti. Pallukka vähän kuin katoaa suussa ja jättää kivan maun. Tämä olisi täydellinen jälkiruoka. Tämä on myös erinomainen lahja isovanhemmille, jotka tyypillisesti nauttivat suklaata pieninä palasina.

Chili-suklaa (tulisin mitä löytyy)

Tämä tulisuus tulee tosi nopeasti läpi. Krrööhöömm... (yskintää) onpas tujua. Tässä, ööh, on erinomainen suutuntuma, mutta chili puskee niin, että potkua löytyy...krööhmhmm. Ei voi tarjota kenelle tahansa. Siis jos tykkää polttavasta tai tulisesta ruoasta, niin tämä ei jätä paitsioon.

bottom of page