top of page

Höytämön omakotiyhdistys ja Martti Hartman

Here we meet the chairman of the local resident association and his thoughts about the neighborhood.

Yksi osa tätä produktiota käsittelee Höytämössä asuvia ihmisiä. Aloittakaamme tämä juttusarja Höytämön omakotiyhdistyksen puheenjohtajan tapaamisella. Asiaa ei pahenna yhtään se, että tavattuani Martti Hartmanin ensimmäistä kertaa tammikuun alussa ajattelin heti, että siinäpä vasta mukava mies. Kysyinkin ensimmäisen tapaamisen lopulla, että "onko Hartman kalamiehiä?"

 

Koska vastaus oli positiivinen, päätimme lähteä yhdessä pilkille Kyynäröjärvelle.

 

Hartman on toiminut yhdistyksen pj:nä vuodesta 2010, mutta hallituksen jäsen hän on ollut jo ainakin 20 vuotta. Yhdistyksen hallituksen jäsenyys on Hartmanista mukavaa, sillä onhan hän asunut Höytämössä jo nuorena. Se tekee näistä maisemista erittäin rakkaita. Kun kävelemme Kyynäröjärven rantaan, niin kaikkien ohikulkijoiden kädet nousevat. Pientä huultakin tulee erään naapurin kanssa heitettyä, koska pilkkivavat ja kaira herättävät selvästi mielenkiintoa. Matkalla Hartman valottaa yhdistyksen aikaansaamisia, kuten matonpesupaikan kuivaustelineitä ja mankelia.

pilkilla_2.jpg

Martin kanssa kalassa. Taitavat kalat pelätä kovaäänistä keskusteluamme?

Hartman on joskus aiemmin ollut kovempikin kalamies, mutta nykyään hän onkii enää kerran pari talvessa. Hän muistelee lämmöllä yhtä kertaa Pyhäjärvellä, kun koukkuun tarttui kolme suurta madetta. Vinkkinä Martti kertoo lukijoille, että madesoppaan kannattaa laittaa yksi kuha tai ahven, jolloin keiton maku paranee selvästi. Syöttien hankkiminen tälle reissulle oli minun vastuullani. No tietenkin Kuljun kartanosta olivat elävät toukat loppu, joten jouduimme nypertämään liukkaiden muovisyöttien kanssa.

Nypertämisen lomassa juttua riitti.

 

Kuten moni on varmaan huomannut, omakotiyhdistys järjestää joka syksy pihakirppiksen. Hartman nostaakin tämän yhdeksi parhaista jutuista, joissa yhdistys on nykyään mukana. Monet kylän raitilla kyselevätkin jo hyvissä ajoin alkutalvesta, että kai ensi syksynä pihakirppis taas pidetään. Toinen tapahtuma, mihin kannattaa osallistua on kevään siivoustalkoot Kyynäröjärven rannassa. Tässä onkin Martin seuraava vinkki: kevään talkoot on  erinomainen paikka tavata höytämöläisiä ja vaihtaa ajatuksia, varsinkin jos on uutena muuttanut paikkakunnalle. Siivousvauhti tai vaativuus eivät taatusti päätä huimaa.

 

Kysyn lopuksi Hartmanilta, että mikä tässä Höytämössä on oikein parasta? Hän miettii hetken ja vastaa: ”Sen täytyy olla sijainti. Täältä on niin nopea mennä kaupunkiin ja palata jälleen takaisin luonnon helmaan. Käytännössä 10 minuuttia. Samaa ei voi sanoa monesta muusta Tampereen naapurikunnista.”

hartman.jpg

Martti Hartman.

Höytämön omakotiyhdistyksen löytää parhaiten Facebookista.

Päätämme pilkkiretken Kyynäröjärven tulentekopaikan edustalla. Sää on aika tuulinen ja kylmyys alkaa tuntua. Mikä on päivän saalis? Se on sama mikä aina kun olen kalastanut muovisyöteillä: täysi nolla! Syyn täytyy olla syöteissä. Miehet ovat kyllä taitavia.

sarja.jpg
bottom of page