top of page

Vesitornista näkee koko Höytämön

Climbing up the water tower in Höytämö opens an amazing view of the area.

Oletko koskaan miettinyt, millainen Höytämön vesitorni on sisältä? Entä sitä millaiset näkymät torni tarjoaa? Mietin tällaista asiaa jo aikoja sitten ja tämän projektin puitteissa sain hyvän tekosyyn käydä tornissa ja kertoa siitä myös teille.

 

Torni sijaitsee Kukkolanvuorella. Sisäänkäynti torniin tapahtuu pienen oven kautta. Yllätyn nähdessäni, että tornin sisus on ”ontto rulla” ja sen sisällä kierreportaat kiertävät tornin reunoja pitkin aina katolle asti. Noustessamme huoltomiesten kanssa torniin hieman jännittää, koska rappuset ovat metalliritilästä tehty, ja täten olo on hieman kuin kävelisi ilmassa.

ma_pie_7.jpg

Vesitornihan on osa vesijohtoverkostoamme. Sen tehtävä on varastoida vettä ja ylläpitää painetta vesijohtoverkostossa. Höytämön vesitorni on suunniteltu vuosina 1968-69 ja rakennettu vuosien 1970-71 aikana. Peruskorjaus torniin tehtiin vuonna 2003, joten kaiken kaikkiaan torni on ihan siisti sisältäkin. Torni onkin täydessä toiminnassa ja se sisältää 700m3 vettä. Vettä ei kuitenkaan näe, koska se on tornin yläpäässä vesikammiossa tavallaan tornin rungon ympärillä. Kysynkin hölmistyneenä jo melkein tornin laelle, että missä se vesi on? Huoltomies ystävällisesti selvittää, että se on joka puolella ympärilläsi seinien takana.

Vesitorni sisältä

ma_pie_5.jpg

Vesitornin päällä huoltomiesten kanssa.

Kaikki Höytämön vesijohtoverkostossa olevat kiinteistöt saavat vetensä tornin kautta.  Kunnan vesihuoltopäällikkö Lasse Sampakoski kertoo, että torni on toiminut moitteettomasti. Harmillista vain että sitä käydään töhrimässä tasaiseen tahtiin.

 

Tornin päältä avautuu kaunis maisema joka suuntaan. Päälle on kerääntynyt kiitettävästi lunta ja tuuli on niin voimakas, että joudun pukemaan sormikkaat päälle, jotta valokuvaus onnistuu. Kameran pieniä nappeja on meinaan mahdotonta operoida jäisillä sormilla. Toinen huoltomiehistä varoittaa, että täällä ei kauhean paljon kannata aikaa viettää, koska jos väestöhälytystä testataan, on ääni aivan mieletön. Tässä onkin tornin toinen funktio; Väestöhälytyskaiuttimien sijoituspaikka. Ja kaiuttimia on paljon ja ne ovat isoja. Onneksi ylimääräisiä hälytysharjoituksia on harvoin. (kokeilumerkki annetaan jokaisen kuun ensimmäisenä arkimaanantaina klo 12).

ma_pie_4.jpg

Joka tapauksessa kohokohtia maisemien suhteen ovat Hervanta, Lehtivuori ja Kiillon tehdas. Hauska nähdä tuollainen suuri tuotantokeskus ylhäältäpäin. Muuten tornin päältä käy hyvin selville, että Suomi on metsäinen maa. Puita on ja on ja on…

Hurja pudotus.

ma_pie_1.jpg
ma_pie_2.jpg
bottom of page