top of page

Sääksjärven kirjasto

Luckily there is a library in Sääksjärvi. This story is an interview with Ulla Kortelainen, the library manager.

Lukeminen, uuden oppiminen ja mielikuvituksen harjoittaminen; sitä kirjasto tarjoaa. Lempäälässä kirjasto on toiminut jo 150 vuotta, jonka historiasta on erillinen kirjakin tehty; ”Ahlmanin koululta Aleksille - Lempäälän kirjasto 1861-2011, M. Kalske 2011”

Meidän lähikirjasto on aloittanut toimintansa 1957 Sääksjärvellä. Se on yksi neljästä kirjastopalvelusta Lempäälässä: Pääkirjasto, Kulju, Sääksjärvi ja kirjastoauto Walle). Niteitä Sääksjärvellä on 30 000 - 40 000, joista merkittävä osa on lastenkirjoja. Sääksjärven kirjastossa käykin paljon lapsia ja lapsiperheitä lainaamassa kirjoja. Koululaisryhmäkäyntejä oli viime vuonna lähemmäs 100 ja suhde lähikouluun on vahva.
 

paakuva_kir.jpg

Sääksjärven kirjastossa on erittäin paljon lastenkirjoja

Sääksjärven kirjastonjohtajana toimii Ulla Kortelainen. Hänkin kertoo innostaan lastenkirjoja kohtaan ja mainitsee tutustuvansa jokaiseen uuteen lastenkirjaan vuoden aikana. Kysyttäessä suosituimpia tämän hetken lastenkirjoja Kortelainen nostaa muun muassa Timo Parvelan ja Tuula Kallioniemen lastenkirjat kysytyimpien joukkoon. Myös erilaiset fantasiakirjat, kuten J.R.R. Tolkien tuotanto ovat tällä hetkellä suosittuja.

Kirjastossa toteutetut lastentapahtumat ovat pitkälti Kortelaisen käsialaa. Niissä yhdistyy vuorovaikutteisuus sekä kirjallisuus, teatteri, tanssi ja tarinankerronta. Ne ovat olleet hyvin suosittuja. (Lisää aiheesta Kalske 2011, sivut 86-88)

Parasta kirjastotyössä Kortelaisen mukaan on ajan hermolla eläminen. Jatkuvasti uusien kirjojen parissa toimiminen kertoo myös ajan hengestä ja ajatuksenkulusta. Tietenkin asiakaspalvelu ja tapahtumien järjestäminen tuovat mukavaa vaihtelua tavalliseen kirjaston hoitamiseen.

Lastenkirjojen lisäksi Sääksjärven kirjaston erityisaloja ovat muun muassa kasvatustiede, psykologia ja filosofia. Kortelainen perehtyy henkilökohtaisesti tämän alan uusiin julkaisuihin ja Sääksjärveltä näitä kirjoja paljon lainataankin. Toki Kortelainen pyrkii pienillä määrärahoilla tekemään uusia kirjahankintoja laajalla skaalalla. Hänen mukaansa pienenkin kirjaston tulee olla laadukas, jotta asiakkaita käy.
 

kortelainen.jpg

Ulla Kortelainen vastaa Sääksjärven kirjaston toiminnasta

Aikuisillekin tapahtumia tarjotaan aina silloin tällöin, mutta yleisöryntäksiä ei ole ollut. Keskustelumme lomassa ehdimmekin pohtia aikuisten kiireitä, markkinoinnin haasteita ja tapahtumien vetovoimaisuutta. Kirjastonjohtaja Kortelainen kertookin, että Sääksjärven kirjaston tapahtumista saa tietoa parhaiten Lempäälä-Vesilahden Sanomista ja kunnan nettisivuilta, mutta tiedottaminen on kaikille kirjastoille haaste resurssien suhteen. Miten kertoa ajankohtaisista asioista niille, jotka eivät kirjastossa käy?

bottom of page