top of page

Hirvi-Simunan legenda

This weekend is dedicated to a myth and legen of the Hirvi-Simuna hunter, who lived in the forests of Höytämö long ago.

Tämä viikonloppu on omistettu kokonaisuudessaan Höytämön lähialueen ulkoilukohteille ja lähinnä Birgitan polun pohjoispään tarjonnalle. Koska suuri hiihtohaaste päättyi onnistuneesti, lanseeraan tänään uuden haasteen liittyen Hirvi-Simunan legendaan. Huomenna lauantaina kerron kahden miehen kokemuksista kolmen päivän ja kahden yön talvivaellukselta Birgitan polun varrelta. Sunnuntaina perehdyn tarkemmin talvisella vaelluksella tarvittaviin välineisiin sekä jaan kanssanne kehittelemäni talvivaeltamisen viisi peruspilaria. Pohjana toimikoon työkokemukseni ryhmänvetäjänä ja retkioppaana seitsemän vuoden ajan Lapissa sekä Itävallassa ja lisäksi vapaa-ajankokemukseni jokavuotisilta talvivaelluksilta.

Metsästäjä Hirvi-Simuna

Lempäälässä on kaksi paikkaa, joissa olen törmännyt nimeen Simuna. Ensimmäinen on Lempäälän keskustasta viitisen kilometriä etelään Pyhällön kohdalla, jossa Liponselän keskellä möllöttää Simunansaari. Nimensä saari on saanut lähteestä riippuen eri syistä. Yhden version mukaan Lempäälän kuuluisin metsästäjä Hirvi-Simuna asui talvet kyseisellä saarella, kun taas toinen kertoo, että hänet on haudattu sinne. Olkoon miten vaan, mutta toinen paikka, missä Simuna-sanaan törmään, on meidän Höytämömme. Höytämön Paunussa sijaitsee sekä Simunantie että Hirvi-Simunan luola. Lähteestä riippumatta kaikille tarinoille yhtenäistä on se, että Hirvi-Simunan uskotaan ampuneen itsensä kivenkoloon, jonka ohi Birgitan polkukin kulkee.

Pilke silmäkulmassa pyrin välttämään jutuissani ”copy-paste-journalismia”, * joten en kerro eri versioita Hirvi-Simunan tarinoista uudestaan. Niihin on helppo jokaisen perehtyä vierailemalla esimerkiksi kirjastossamme. Toki jutun lopussa tarjoan referenssilistan minkä avulla pääsee jo pitkälle lisätiedon haussa.

Copy-paste-journalismi on trendisana ilmiölle, jossa kopioidaan muiden tekemien julkaisujen juttuja ja sisältöä. Internetissä tämä tapahtuu usein niin, että esimerkiksi mediatalo, yksityinen blogi tai vaikka Facebook-käyttäjä käy aamuisin uutistoimistojen jutut läpi ja kopioi kiinnostavat jutut omille sivuilleen. Monet tahot ovat myös keskenään liitossa; sama aineisto kiertää paikkakunnasta riippumatta joka paikkaan. Esimerkiksi Alma-median lehdissä (Iltalehti, Aamulehti, Kainuun Sanomat, Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Satakunnan kansa) samat jutut kiertävät joka paikkakunnalla ja julkaistaan joka lehdessä. Internet tuntuu olevan maailman suurin kopiokone.  YLE:n juttu aiheesta: http://yle.fi/uutiset/jsn_suunnittelee_pelisaantoja_juttujen_lainaamiselle/1111004

Tarinoiden toistamisen sijaan haluaisin tuoda esille kaksi kysymystä: 1.) Missä varsinaisesti sijaitsee Hirvi-Simunan luola ja 2.) Millainen on sinun mielikuvasi Hirvi-Simunasta?

Lueskellessani artikkeleita ja tutkiessani karttoja, heräsi kysymys, onko Hirvi-Simunan luola ison kiven alla Birgitan polun varrella vai onko se tästä paikasta kolmesataa metriä kaakkoon olevan jyrkänteen koloissa? Luolamiehen blogissa ”Doph”-nimimerkki kommentoi seuraavaa:

”Paikallisten asukkaiden mukaan kuvissasi esiintyvää muodostelmaa kutsutaan Hirvi-Simunan kiveksi. Heidän mukaansa varsinainen Hirvi-Simunan luola sijaitsee kaakossa noin kolmensadan metrin päässä. Jyrkänteeseen muodostunut lohkareikko sisältää vastaavia onkaloita ja tiloja kuin kivikin, joskin ollen ahtaampi ja suojaisampi. Mikä lienee oikea nimitys näille kahdelle muodostelmalle? Retkueemme vietti muodostelmien ympäristössä kaksi yötä 26.-28.7.2011.” linkki: http://luolamiehenblogi.blogspot.fi/2011/01/hirvi-simunan-luola-lempaala.html

Ketäköhän ”Doph” on jututtanut? Keitä ovat nämä paikalliset asukkaat? Tyypillinen karttamerkintä on seuraavanlainen. Mihin teksti Hirvi-Simunan luola viittaa?

kartta_hirvisi1.jpg

Kumpi on oikea Hirvi-Siumunan luola?

luola2_pie.jpg
luola1_pie.jpg

Ylempänä rotko ja alempana siirtolohkare

Koska tarunomaisia legendoja Hirvi-Simunasta on paljon eivätkä ne käy yksiin, olen kiinnostunut kokoamaan höytämöläisten henkilökohtaisia näkemyksiä siitä, millainen Hirvi-Simuna henkilönä oli tai on? Kerro tai näytä oma versiosi Hirvi-Simunasta. Se voi olla tarina, piirros, valokuva tai muu näkemys Hirvi-Simunasta esimerkiksi Simunan saarella, Simunantiellä tai Hirvi-Simunan luolan liepeillä. Vapaamuotoisen tuotoksesi voit laittaa minulle sähköpostiin (kuva, linkki, video, teksti...) tästä tai tuoda postilaatikkoon Notkopolku 2:een. Kokoan vastauksista tämän sivun alle kokonaisuuden, joka paljastaa millainen Hirvi-Simuna on meidän höytämöläisten mielissä.

 

HUOM! Jaossa on jälleen palkintoja. Arvovaltainen raati valitsee töiden joukosta kolme palkittavaa.


1. palkinto: Hirvi-Simuna paita (uutta)
2. palkinto: Höytämö-muki
3. palkinto: Höytämö-pipo

Hirvi-Simunan legendasta löytyy tietoa muun muassa seuraavista lähteistä:

Kirjat:
Kejonen Aimo (2008), ”Kansantarinat”
Atra Kaarlo (1915), novelli ”Simuna” kirjassa ”Etelästä ja Pohjolasta”
Anero Eeva (17.1.1991), ”Hirvi-Simuna - merkillinen kansanhenkilö”, Lempäälä-Vesilahden Sanomat
Mäkelä Ritva (1997), Lempääläläisiä tarinoita, Lempäälän Joulu 1997
Mäkelä Ritva (2001), Sääksjärvi, Portti Lempäälään

Internet:
Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Hirvi-Simunan_luola
Luolamiehen blogi: http://luolamiehenblogi.blogspot.fi/2011/01/hirvi-simunan-luola-lempaala.html
Piirteitä Lempäälän pitäjästä: http://lempaala-fi-bin.directo.fi/@Bin/a49d3750d718c23815d9abe01d84339e/1363175792/application/pdf/2180581/Piirteit%C3%A4%20Lemp%C3%A4%C3%A4l%C3%A4n%20pit%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4%201911.pdf



 

hirsi_tpaita.jpg
bottom of page