top of page

Höytämön yrityksiä

There are small factories in Höytämö as well. This is a quick look at what is manufactured.

Kun Höytämöntietä ajaa kohti Höytämön ”keskustaa”, ensimmäisenä vastassa on useampikin teollisuushalli. Höytämö ei ole siis ainoastaan asuinalue, vaan myös useamman yrityksen koti. Sähkö Järvenpään ja Peltisepänliike Jokiharjun toiminta selviää jo jokseenkin yrityksen nimestä, mutta mitä tehdään muissa tehdastiloissa? Minua kiinnosti myös se, mitä yrtittäjät ajattelevat Höytämöstä paikkana työskennellä? Mitkä ovat hyödyt ja haitat yrittää täällä?

Höytämöntie 6:ssa toimii kolme B2B* yritystä; Axiomatic Technologies Oy, Xortec Oy ja Kruunutekniikka Oy. Näistä Axiomatic auttaa asiakkaitaan automatioon liittyvissä ongelmissa konsultoimalla, järjestelmäsuunnittelulla, projektikoordinoinnilla ja tuotekehityksellä. Erityisalaa ovat muun muassa kaivurit, kaivoskoneet ja kuorma-autot.

Kruunutekniikka puolestaan toimittaa asiakkailleen ruiskuvalutekniikkaan perustuvia muovi- ja luonnonkomposiittituotteita. Asiakkaina Kruunutekniikalla on sekä koti että ulkomaisia elektroniikka sekä konepajateollisuusyrityksiä.

jarvenpaa.jpg

Sähkö Järvenpää

jokiharju.jpg

Peltisepänliike Jokiharju

Xortecin Joni-Pekka Kääriäinen kertoo, että he suunnittelevat ja toteuttavat informaatiojärjestelmiä. Heidän vahvuutena on erityisesti vaikeiden liitostekniikoiden tekeminen. Xortecilla on henkilöstöä 28 henkeä, ja Kääriäisen mukaan Höytämössä yrittämisen paras puoli on sijainti. Moottoritien läheisyys sekä pohjoiseen että etelään tekee liikkumisesta helppoa. Samoin Tamperella on monia yrityksen sidosryhmiä ja siten kaupungin läheisyys on etu. Heikkouksiakin on; saman alan yrityksiä olisi kiva saada naapuriin, tämä helpottaisi yhteistyötä. Sitten pienempänä miinuksena voisi mainita kunnon lounasravintolan puute kävelymatkan sisällä. Kaiken kaikkiaan rauhallisuus on kiva asia. ”Kääriäinen toteaa, että: Höytämön asukkaat eivät ole mitenkään häirinneet meitä ja toivottavasti meistäkään ei ole ollut mitään häiriötä asukkaille.”  

* B2B = business-to business, eli näiden yritysten asiakkaina toimivat toiset yritykset
 

firmat.jpg

Axiomatic Technologies Oy:n, Xortec Oy:n ja Kruunutekniikka Oy:n toimitilat

Kivekkääntieltä löytyy myös kompaktin kokoinen teollisuushalli, jossa toimii Ring-jet Oy. Hallissa toimii Suomen johtava ringettemailojen valmistuslinja. Jonna Sataman mukaan tämä halli oli juuri sopivan kokoinen heidän tarpeisiinsa. Sijainniltaan myös Ring-jet pitää moottoritietä erittäin hyvänä, koska reissuja postiin ja esimerkiksi rautakaupaan tulee tämän tästä. Ring-jet on toiminut tiloissa noin puolitoista vuotta ja yritys on puhdas perheyritys. Sataman mukaan asuinalue tuo jotenkin turvallisuudentunnetta vaikka iltamyöhällä, jos vaikka vertaa Höytämöä johonkin teollisuusalueeseen. ”Mielummin sitä työskentelee täällä yöllä, kun jossain pimeällä teollisuusalueella.” Tulevaisuuden suhteen Ring-jetin väki on tyytyväinen, jos he pystyvät säilyttämään Suomessa nykyisen asemansa johtavana ringettemailojen valmistajana; ”jos näin menee kun nyt niin, hyvä on. Meidän mailoillahan pelaa oikeastaan koko maajoukkue.”

ringjet2.jpg

Koivun taidonnäyte.

ringjet1.jpg

Ringjet tilat ja valmiita mailoja.

Viimeisenä muutama sana SSP Product Oy:stä, joka toimii Höytämön ”keskustassa” vanhassa Koskisen kaupan tiloissa. Satu Vehmasaho SSP Product Oy:stä sanookin, että useat lähiasukkaat ovatkin vuosien saatossa tulleet tutuiksi, koska yritys on toiminut samoissa tiloissa jo vuodesta 1989. Yrityksen eritysosaamista ovat käsityönä tehdyt nahkaiset lompakot ja avainkotelot sekä muun muassa polyester-kassit ja reput. SSP Product Oy:n asiakkaina ovat lähinnä muut yritykset. Vehmasahon mukaan Höytämö on mukava ja rauhallinen paikka työnteolle. Hän kuitenkin toivoo, että Höytämöntiellä maltettaisiin pitää työkiireistä huolimatta ajonopeudet alhaisina. Tiellä kulkee paljon lapsia ja haavereilta pystyy välttymään noudattamalla nopeusrajoituksia.
 

ssppro.jpg

SSP Product Oy

bottom of page