top of page

Höytämössä on kaksi parturia

There are two hair dressers in Höytämö. See the results of their work further down.

Tammikuussa juostessani harvoja tämän talven lenkkejä, pistin merkille kaksi Parturi-Kampaamo-kylttiä; toinen Kehätien varrelta käännyttäessä (Tuula Koivu) ja toinen Höytämöntien pielessä (Tuija Kiiveri). Tämähän oli kiva juttu sinänsä, koska pääni näyttää usein harakanpesältä ja Höytämö siis tarjoaa kaksi parturilähipalvelua. Päätimme testata molemmat ja ottaa tyypilliset "ennen ja jälkeen" -kuvat.

Tuija Kiiverin ”hiussalonki” sijaitsee siis Kyynäröjärven rannalla Rotikonperällä. Kyltti opastaa paikalle Sähkö Järvenpään kohdalla Höytämöntieltä. Saavun paikalle puolilta päivin ja minua on vastassa hyvin nuorekas ja pirteä persoona. Koska itsekään en ole sitä hiljaisinta tyyppiä, niin voi sentään kun juttua alkaa tulla heti astuttuani sisään. Innostumme varmasti molemmat keskustelusta, koska suvussamme tuntuu olevan samanluonteisia henkilöitä ja näin löydämme yhteisen sävelen alta kymmenen minuutin. Sitä en osaa sanoa, miten keksimme puhua sukulaisistamme?

kiiveri.jpg

Tuija Kiiveri työn lomassa.

Kiiveri on asunut tällä paikalla jo noin 20 vuotta. Hänellä oli ensin parturi Kalevan puistotiellä, mutta aika pian muuton jälkeen Höytämöön, myös parturi siirtyi oman kodin alakertaan. Vaikka alunperin koulusta valmistuttuaan Kiiveri piti pelkkää miesten parturia, jossain kohtaa hän alkoi leikata myös naisten hiuksia ja nykyään asiakkaita on varmaan 50-50. Muuten kouluajoilta Kiiveri muistelee jokseenkin kärkäsmielipiteistä opettajaansa ja päätöstään alkaa hiusammattilaiseksi.

 

”Se oli kivaa aikaa ja nyt myöhemmin ei ole kyllä päivääkään tarvinut katua. Varsinkin kun olen tehnyt töitä kotoa käsin, niin lasten ei ole koskaan tarvinnut tulla tyhjään kotiin koulusta. Samalla kun varauskalenterissa on ollut tyhjiä kohtia iltapäivällä, niin on voinut puuhailla lasten kanssa kaikenlaista”, Kiiveri kertoo.

Aivan uran alkuaikoina nuori Kiiveri teki päätöksen, ettei asiakkaiden kanssa lähde treffeille. Yksi poikkeus tähän sääntöön kuitenkin tuli. Seurahuoneen jonosta hän löysi aviomiehensä, joka aika pian puhelinnumeron vaihtamisen jälkeen istui parturoitavana. Tämä poikkeus oli epäilemättä kannatava.

Suuri osa asiakkaista tulee Sääksjärvi-Kulju-Hervanta-akselilta. Kuitenkin monia asiakkaita on jäänyt Kalevan puistotien ajoilta ja eräskin pappa kävi pitkän aikaa Ivalosta asti Kiiverin asiakkaana. Nyttemmin tämä herrasmies on jo nukkunut pois, mutta Kiiveri kertoo olevansa vakileikkaja monelle kauempaakin tulevalle.

Parasta Kiiverin mukaan Höytämössä ja kotona yrittämisessä on se, ettei ole erillistä vuokraa, pitkiä työmatkoja ja muita isoja kuluja. Samalla työnteko on joustavaa ja varsinkin monen Höytämöläisen asiakkaan kanssa on tullut ystävystyttyä.

Kiiveri on kehittänyt omaa osaamistaan ja ammattitaitoaan tasaisin väliajoin. Erilaisten hiusammattilaiskurssien lisäksi hän on opiskellut 2000-luvulla merkonomiksi ja hoitaa täten esimerkiksi omaa kirjanpitoaan. Hänen kiinnostuksensa uutta kohtaan ja itsensä haastamiseen on helppo huomata. Mitenköhän minä tähän loppuun häntä kuvailisin? Kiiveri on pirteä ja supersosiaalinen energiapakkaus ja kunniaksi omalle ammattikunnallensa. Käytyäni hänen parturoitavana olen paitsi hyvin tyytyväinen hiusten lopputulokseen, niin myös kivoihin keskusteluihin.
 

altti_part.jpg

Kiiverin taidonnäyte.

Tuula Koivu on aito paljasjalkainen höytämöläinen. Hän on syntynyt isoäitinsä talon yläkerrassa vain
muutaman sadan metrin päässä nykyisestä kodistaan. Synnyintien varteen 1984 rakennetussa
omakotitalossa Tuula viihtyy edelleen ja mikäs siinä kun samaisella tiellä asustavat omissa taloissaan
myös isä, tytär ja pienet lapsenlapset.


Koko työikäänsä Koivu ei ole ollut parturi-kampaaja. Hän on aiemmin työskennellyt Lempäälän
kunnalla sekä Kiillon tehtaalla. Kampaajaksi hän ryhtyi vuonna 1992 käytyään ensin mestariopissa
Tampereella ja saatuaan valmiiksi pienimuotoisen remontin, missä entisestä työkaluvarastosta muokattiin
valoisa ja viihtyisä hiussalonki. Asiakkaita alkoi pikkuhiljaa kertyä ja monet heistä ovat jo vuosia olleet
tyytyväisiä vieraita Tuulan tuolissa. Eivätkä kaikki heistä suinkaan ole höytämöläisiä vaan tähän parturi-
kampaamoon tullaan myös muiden muassa Vesilahdelta, Kuljusta, Helsingistä ja tulipa eräs rouva aikanaan jopa Ranskasta asti.


Pirttilahdentien kotitalossa työskentely on tuntunut alusta asti hyvältä ja toimivalta. Lapset olivat
aikanaan onnellisia kun koulusta tullessa äiti odotteli jo kotona ja nyt kun jälkikasvu on muuttanut
omilleen, on mukava poiketa leikkauksien ja föönauksien välillä omaan keittiöön eläkkeellä olevan
avomiehen valmistamalle lounaalle. Ja jos tytär joskus tarvitsee lastenhoitajaa, on helppo järjestellä
työvuorot niin, että pikkuiset pääsevät nauttimaan naapuriin mummon hemmottelusta.
Parturi-kampaajat eivät tunnetusti ole tuppisuisinta ammattikuntaa enkä minäkään myyjänä ja
opettajaopiskelijana mikään hiljaisin ja ujoin tapaus liene. Tällä lyömättömällä yhdistelmällä siis puhetta
riitti ja riitti niin paljon, että melkein pääsi hiustenvärjäyskin unohtumaan rupattelun alle. No, eipä se
mitään kun lopulta kotiin lähtiessä kuitenkin hiukset olivat priimakunnossa ja bonuksena pää täynnä uusia
tarinoita. Suurkiitos Tuulalle kaikinpuolin ihanasta aamupäivästä!

milja.jpg

Koivun taidonnäyte.

bottom of page